Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie

Thema arbeid

De handen in elkaar voor werk in de Rupelstreek

Nieuwe arbeidsprojecten zetten specifieke doelgroepen op weg naar de arbeidsmarkt

Met de steun van het Europees Sociaal Fonds

Overbruggen 2.0

Samen met De Steenschuit (promotor) en Vlotter focust Samenlevingsopbouw op mensen die, om welke reden ook, nood hebben aan extra ondersteuning in hun zoektocht naar een job of opleiding. Specifieke aandacht gaat naar hoger opgeleide anderstaligen en langdurig laaggeschoolde werkzoekenden. Met de deelnemers zetten we stappen richting arbeidsmarkt. Door outreachend te werken bereiken we ook mensen die nog niet gekend zijn bij VDAB of OCMW.

 

Interview deelnemer

Geen diploma maar gretig op zoek naar ervaring en werk?
Overbruggen 2.0 geeft Dragan een duw in de rug

Dragan* (18 jaar) is blij dat Booms Welkom weer open is. Hij heeft er een afspraak met opbouwwerker Jenne van Samenlevingsopbouw in het project Overbruggen 2.0. Hij is op zoek naar werk, maar wil daarnaast vooral bijleren en ervaringen opdoen. Met ondersteuning van Jenne werkt hij aan leren solliciteren en heeft hij zijn eerste werkervaring achter de rug. Hij heeft er heel wat geleerd. Ze onderzoeken samen wat zijn talenten zijn en toekomstdromen zijn en welke stappen hij daarvoor kan nemen. Opbouwwerker Stien Michielsen sprak Dragan voorbije woensdag.

Hoe ken je Booms Welkom?

Via mijn moeder, zij had mij gezegd dat er iemand was die mij kon helpen bij het zoeken naar werk. Jenne heeft mij goed geholpen, we zijn samen direct in actie geschoten.

Hoe heb jij de Corona-periode beleefd?

Voor mijzelf veranderde er niet veel, ik vind het wel heel erg dat er zoveel mensen aan sterven. Maar we moeten blijven doorgaan en positief blijven.

Booms Welkom was tijdens de corona-maatregelen tijdelijk gesloten, ben je in tussentijd nog verder kunnen blijven zoeken naar werk?

Ja, ik wil zo snel mogelijk aan het werk. We hebben tijdens de Corona geprobeerd om online te solliciteren. Jenne helpt mij heel goed, ik ben erg dankbaar dat jullie mij die kans willen geven. Maar tijdens Corona ging solliciteren moeilijk, vanaf dat het mogelijk was zijn we naar de interimkantoren gegaan, hierdoor had ik direct een tijdelijke job. Ik heb er meestal in de fabriek moeten werken, het was echt “tempo tempo”, in het begin was het moeilijk maar na een weekje wende het ritme. Ik verkoop ook tweedehandsspulletjes via het internet, zo verdien ik nog een centje bij.

Waar droom je van?

Ik wil mijn eigen baas zijn, van mijn eigen bedrijf. Ik zou graag een eigen kledingmerk hebben of een horlogebedrijf met mijn eigen naam. Ik zou een goede baas zijn voor mijn werknemers. Ik wil graag succesvol worden.

Ik zou ook wel graag iets doen om mijn cultuur en volk te representeren. Bijvoorbeeld een eigen winkel om ons eten en onze cultuur te tonen. Of een restaurant, of een “gipsy barbershop”. Ik weet dat er veel mensen zijn die ons haten, die denken dat we stelen, dat we dieven zijn. Vroeger woonde mijn oma en opa in Joegoslavië, ze trokken met paarden heel Joegoslavië rond, mijn oma bedelde en mijn opa werkte. Hij repareerde paraplu’s of andere spullen. Daarna zijn ze naar Oostenrijk gegaan om daar te werken. Daarna trokken ze naar Servië, ze hebben daar een huis gebouwd en zijn daar gebleven. Wij noemen onszelf Roma, ik ben heel open over mijn afkomst en cultuur, ik ben niet bang dat mensen mij gaan beoordelen. Ik merk dat anderen binnen onze gemeenschap dat wel zijn, dat vind ik jammer. Ik wil graag mijn cultuur tonen om te laten zien dat we geen slechte mensen zijn. We zijn vrije mensen, die graag rondtrekken, en niet op één plek willen blijven. Ik wil later graag een groot gezin, en vooral ook vrij zijn, geen zorgen hebben. Dat kan niet altijd, soms zijn er wel eens moeilijke momenten, maar daar moeten we door gaan.

Dankjewel Dragan om te vertellen over jouw ervaringen en dromen!

(Dragan is een schuilnaam)

Dragan is niet de enige die moeilijkheden ondervindt om werk te vinden. Van zodra dat weer mogelijk is, brengen we hem en anderen in zijn situatie bijeen om in kaart te brengen wat moeilijk loopt en suggesties te formuleren om die knelpunten aan te pakken.

Is er ook in jouw gemeente interesse om aan de slag te gaan met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Contacteer Kathleen De Smedt voor meer informatie.

Contact

Jenne Meyvis, 0485 54 37 62, jenne.meyvis@samenlevingsopbouw.be


Booms Welkom vzw
Blauwstraat 43-45
2850 Boom
 

Dit project wordt gerealiseerd met middelen van het Europees Sociaal Fonds.